miércoles, 18 de enero de 2017

APARELL DIGESTIU


Per a poder en tendre el procés de nutrició avanç hem de conoixer bé l ´aperll digestiu:



1.-Funcions.

L'aparell digestiu té com a funció transformar els aliments en substàncies nutritives simples perquè el nostre organisme puga assimilar-les i transportar-les per tot el cos. Esta transformació s’anomena digestió

2.-Parts de l'aparell digestiu:
 
L´aparell digestiu està format pel tub digestiu i per les glàndules digestives.

·         El tub digestiu és un tub d'uns 10 m de llarg dividit en diverses parts.

boca – faringe – esòfag – estómac – intestí prim – intestí gros – anus

·         Les glàndules digestives són xicotets òrgans que segreguen sucs digestius. Estos sucs ajuden a descompondre els aliments en substàncies nutritives simples, per tal que puguen passar a la sang.


3.-La digestió dels aliments

El tub digestiu està recobert de musculatura, la qual cosa li permet empentejar el seu contingut cap endavant. A l’esòfag i als intestins es produeixen uns moviments característics en forma d’ona, anomenats moviments peristàltics.

Durant la digestió els aliments es transformen en substàncies nutritives simples. La transformació és de dos tipus: mecànica, que és la produïda pel moviment i trituració dels aliments, i la química, que és la produïda pels sucs digestius. Les fases de la digestió són les següents:

la boca els aliments es masteguen i es mesclen amb la saliva. La saliva comença el procés de descomposició dels aliments en substàncies nutritives simples (bol alimentari). Per la deglució l’aliment passa de la boca a l’esòfag a través de la faringe

A l'estómac, l'aliment es barreja amb els sucs gàstrics i es converteix en una massa líquida (quim). L'estómac remou l'aliment durant prop d'una hora.

A l'intestí prim, l'aliment es barreja amb la bilis, el suc pancreàtic i els sucs intestinals. L'aliment queda transformat en substàncies nutritives simples (quil), que passen a la sang a través de les parets de l'intestí. Les substàncies que no s'assimilen passen a l'intestí gros.

A l'intestí gros, els aliments no assimilats són conduïts cap a l' anus, on s'expulsen a l'exterior. A l'intestí gros s'absorbeix l'aigua dels aliments.
4.-Les malalties de l'aparell digestiu humà. Les principals són:

·         Úlceres pèptiques no causades per bacteris. Erosions de la paret interna de l'estómac o del duodè a causa de un excés de secreció d'àcid clorhídric. Poden derivar en perforacions.

·         Diarrea: eliminació d’excrements en estat líquid o semi líquid. Està causada per moviments ràpids de la musculatura de l’intestí gros, que impedeix absorbir tota l’aigua que caldria. Pot ser degut a nervis, al·lèrgies alimentàries, intoxicacions etc.

·         Estrenyiment: dificultat per expulsar els excrements. Degut a falta de moviments peristàltics per mala alimentació, nervis, falta d’aigua etc.

·         Hemorroides. Dilatació de les venes que envolten l' anus. Dificulten molt poder -se asseure.

·         Càlculs biliars. Dipòsits de colesterol precipitat en la vesícula biliar.

·         Malalties infeccioses: Víriques: galteres (infecció de les glàndules salivals) i hepatitis (infecció vírica de fetge). Bacterianes: càries dental, apendicitis (infecció de l'apèndix), úlceres pèptiques (estómac i intestí), salmonel·losis (diarrees), còlera (forts diarrees i vòmits).

No hay comentarios:

Publicar un comentario