martes, 17 de enero de 2017

TAULES DE COMPOSICIÓ D´ALIMENTS


 Són col·leccions de dades de composició d’aliments, representatives dels aliments consumits per la població.  Interessen a vegades components dels aliments.

 La necessitat de disposar de Taula de Composició d´Aliments es basa en :

- Avaluació i planificació de l’alimentació d’individus o poblacions.

- Realització d’estudis nutricionals en els que es quantifica la ingesta de determinats components i/o s’avalua el seu efecte Planificació de la ingesta d’individus o grups d’individus Formulació d’aliments i el seu etiquetat nutricional Altres: laboratoris d’anàlisis, elaboració de regulacions, docència, etc.

 Aci tenim un exemple de com és una taula de composició de alimets i com es distribuix.

Els sistemes quantitatuis a l´hora de elaborar la composició nutricional per exemple d´una recepta; requereix càlculs energétics i necessita l´ús de taules de composició d´aliments. Aquestes expressen la quantitat d´energia i tipus de nutrients continguts en un  aliment per cada 100 g de pes.

Per calcular el valor energètic d´un alimet hi haurà prou en multiplicar el pes de cada nutrient per
 l´ energia que suministra i sumar els valor obtiguts.

Si posem per exemple 100 d´un  iogurt que contiga 2,4g de proteïbes, 13 g de hidrats de carboni i 1,9g de greixos el valor energètic será el resulatat de sumar:

(2,4g*4 g/kcal)+(13g*4g/kcal)+(1,9 g*9g/kcal)= 78.7 kcal

Ahí hem calcular les kcalories d´un aliment, i és així com hem de traure la composició nutricional.













No hay comentarios:

Publicar un comentario